Aanslagen in Barcelona en Cambrils

Donderdagmiddag 17 augustus 2017 vond er een aanslag plaats op de Ramblas, het toeristische hart van Barcelona. In de nacht van 17 op 18 augustus vond een tweede aanslag plaats in de toeristische badplaats Cambrils.

Bent u er op vakantie of heeft u er een vakantie gepland? Dan heeft u mogelijk vragen over de veiligheid en de dekkingen van uw verzekering. Wij beantwoorden in dit bericht de meest gestelde vragen.

 

Heeft u vragen over uw reis of verblijf?
Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Zij kunnen u informeren over de situatie en eventueel over een alternatief.

 

Ik heb een reis geboekt naar Barcelona of Cambrils. Is het veilig om te gaan?
Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) kunt u raadplegen welke reisadviezen gelden voor bepaalde landen en gebieden in verband met terrorisme. Kijk voor de meest recente reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Daar kunt u zien dat er op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn voor Spanje. Twijfelt u over de veiligheid? Neem dan contact op met het 24/7 BuZa Contactcenter op telefoonnummer +31 247 247 247. Zij kunnen u informeren over de situatie.

 

Doorlopende Reisverzekering SOM (en de doorlopende Annuleringsverzekering)

 

Ik wil mijn reis annuleren vanwege de terroristische dreiging of door de situatie in Barcelona of Cambrils kan ik er niet meer naar toe. Is dit verzekerd?
Het annuleren van uw reis vanwege terroristische aanslagen is niet gedekt op een reis- of annuleringsverzekering. SOM vergoedt in dat geval geen annuleringskosten. Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

 

Ik ben al op reis en wil mijn reis afbreken vanwege de aanslagen. Is dit verzekerd?
Het is volkomen te begrijpen dat u uw reis wilt afbreken vanwege de aanslag; maar het afbreken van een reis wegens terroristische aanslagen is niet verzekerd op de annuleringsverzekering.

 

Ik heb een reisverzekering bij SOM en ik heb schade door de aanslagen in Barcelona of Cambrils. Heb ik recht op vergoeding?
De reisverzekering vergoedt deze schade volgens de voorwaarden van uw verzekering tot de maximaal verzekerde bedragen. Of u recht heeft op een vergoeding hangt af van de aanvullende dekkingen die u op uw reisverzekering heeft afgesloten.
Kosten die u maakt om eerder terug te keren worden niet vergoed.

 

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer onderweg ben dan gepland?
Ja, uw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat u thuis aankomt.

 

Ik heb extra reis- en/of verblijfkosten gemaakt door de aanslagen. Biedt mijn reisverzekering hiervoor een vergoeding?
Krijgt u van uw reisorganisatie en/of vervoerder geen of onvoldoende vergoeding voor extra reis- of verblijfkosten? En waren de kosten die u heeft gemaakt redelijk of noodzakelijk? Dan krijgt u mogelijk een vergoeding. Dit is afhankelijk van de dekkingen die u op uw reisverzekering gesloten heeft. Neem voordat u deze kosten maakt eerst contact op met de SOM Helpservice +31 20 65 15 918. Dan weet u direct of u de kosten vergoed krijgt.