Bespaar op energie door te verduurzamen

De gemiddelde woonlasten zijn in de afgelopen anderhalf jaar flink gestegen. Dat is voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijs. Het wordt dus steeds interessanter om je huis te verduurzamen. Zo kun je niet alleen nu, maar ook in de toekomst besparen op je energiekosten.

Begin met isoleren

Als de vloer en de spouwmuren van jouw huis nog niet zijn geïsoleerd, is dat een goede eerste stap. De kosten ervan zijn meestal te overzien en het rendement is hoog. Dat betekent dat je de investering snel terugverdient.

Spouwmuren
Als je een tussenwoning of hoekwoning hebt, kost het isoleren van de spouwmuren gemiddeld tussen de € 800,- en € 2000,-. Daarna bespaar je per jaar € 200,- en € 500. Een rendement van maar liefst 25%!
Vloer
Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren, maar vaak gebeurt dit met purschuim. Gemiddeld kost het isoleren van de vloer tussen de € 1400,- en € 1800,-. Vervolgens levert het per jaar tussen de € 160,- en € 220,- aan energiebesparing op. Met 11% is dat een prima rendement!
Dak
Ook het isoleren van het dak is verstandig. Warme lucht stijgt immers op. Het nadeel is dat dakisolatie vrij prijzig is, waardoor het langer duurt voordat je de investering eruit hebt.

Zonnepanelen

Na isoleren staat met stip op nummer twee het plaatsen van zonnepanelen. Allereerst omdat je daarmee zelf duurzame energie opwekt. Maar ook omdat je ze gemiddeld na een jaar of 7, 8 terugverdient. Verder mag je in ieder geval tot 1 januari 2025 de stroom die je aan het stroomnet levert, aftrekken van je eigen energieverbruik.

Minder gas

Vooral gas wordt de komende jaren duurder. Dus is het slim om waar mogelijk over te stappen op elektriciteit. Door je gasfornuis te vervangen door een inductiefornuis bijvoorbeeld. Maar als je echt wilt besparen, dan ga je helemaal van het gas af. De (vaste) transportkosten van gas zijn namelijk best hoog en al gebruik je maar een paar kuub, je moet ze toch betalen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een goed alternatief voor gasverwarming. De pomp regelt net als een cv-ketel de verwarming en, in combinatie met een boiler, het warme water. Het grootste deel van de energie die een warmtepomp nodig heeft, wordt onttrokken aan de buitenlucht. Het andere deel komt van elektriciteit. Met een complete installatie inclusief boiler heb je dus geen gas meer nodig. De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van je huis en je wensen. De goedkoopste oplossing kost zo’n € 4.000,-. Houd er wel rekening mee dat een warmtepomp als snel 3.500 kWh aan elektriciteit per jaar gebruikt.

Subsidies en regelingen

Investeren in duurzaamheid kost natuurlijk geld. Wil je een indicatie van het subsidiebedrag dat jij kunt krijgen? Bereken het dan zelf op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ondanks een eventuele subsidie moet je natuurlijk zelf nog altijd het grootste deel van de kosten dragen. Dat kan op verschillende manieren. Spaargeld is een veel gebruikte, maar je kunt ook je hypotheek verhogen of een 2e hypotheek opnemen. Wij vertellen je hier graag meer over.

Meer weten?

Heb jij een vraag over dit artikel of wil je weten hoe jij jouw duurzame verbouwing het best kunt financieren? Neem dan eens contact met ons op.

Dorien en John zetten de mogelijkheden graag voor je op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.