Hoe voorkomt u koolmonoxidevergiftiging?
De strijd tegen een sluimerend gevaar dat nog steeds elk jaar slachtoffers eist.
Regelmatig zien we in de media berichten over mensen die door koolmonoxidevergiftiging onwel zijn geworden – of erger. Maar wat is koolmonoxide eigenlijk? En wat kunnen we doen om te voorkomen dat we er zelf door vergiftigd worden?
Wat is koolmonoxide en wanneer is het gevaarlijk?
Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar en geurloos gas dat ontstaat wanneer brandstoffen als aardgas, hout en olie onvolledig verbranden. Het gevaar van vergiftiging doet zich vooral voor in slecht geventileerde ruimtes of wanneer een verbrandingstoestel (zoals een cv-ketel, geiser, kachel of open haard) niet goed is onderhouden.
Wat is CO-vergiftiging en hoe herkent u het?
Koolmonoxide verdringt de zuurstof in het bloed. Bij hoge concentraties leidt dat tot bewusteloosheid, coma of zelfs overlijden. Bekende symptomen waaraan u CO-vergiftiging kunt herkennen: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, slaperigheid en flauwvallen.
Wat kunt u ertegen doen?
- Zorg altijd voor goede ventilatie.
- Plaats een CO-melder.
- Laat uw cv-ketel of ander verwarmingstoestel minstens eens per jaar controleren door een vakman.
Doe de test!
In de wintermaand februari bereikt het aantal meldingen van CO-vergiftiging elk jaar een piek. Daarom voeren de brandweer en de Nederlandse Brandwondenstichting vanaf 4 februari de landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Een van de onderdelen van deze campagne is een verhelderende online test. Deze test vindt u hier.