Kentekenplicht land- en bosbouwvoertuigen

Bent u in het bezit van een land- en/of bosbouwvoertuig? Dan heeft u er misschien al over gehoord. Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om uw land- en bosbouwvoertuigen te registreren. Wat houdt deze registratieplicht precies in? En wat wordt verstaan onder land- en bosbouwvoertuigen? Wij vertellen u er meer over.

Wat houdt de registratieplicht in?

Land- en bosbouwvoertuigen moeten worden ingeschreven in het register van de Dienst Wegverkeer (RDW).  Ook wordt er een kentekennummer toegekend en moet de eigenaar van het land- of bosbouwvoertuig een kentekencard (= kentekenbewijs) aanvragen. Deze moet bij een verkeerscontrole getoond kunnen worden door de bestuurder van het land- of bosbouwvoertuig. Voor bepaalde categorieën land- en bosbouwvoertuigen geldt ook een kentekenplaatplicht, waarbij een fysieke kentekenplaat op de achterzijde van het voertuig moet worden bevestigd. Daarnaast kan ook een APK verplicht zijn.

Wat zijn land- en bosbouwvoertuigen?

  • Land- of bosbouwtrekkers op wielen en op rupsbanden
  • Land- of bosbouwaanhangers
  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken > 750 kg (hark/schudder op wielen)
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS)
  • Mobiele machines (Nieuw per 1 januari 2021)

Wanneer is een fysiek kentekenplaat verplicht?

Voor alle categorieën geldt per 1 januari 2021 dat een inschrijving in het RDW register, tenaamstelling van het voertuig en het toekennen van een kentekennummer met bijbehorende kentekencard(bewijs) verplicht is. De verplichting voor een fysiek kentekenplaat verschilt per categorie voertuig:

Categorie tot en met 25 km per uur:
Een fysieke kentekenplaat op de achterzijde is pas verplicht per 1 januari 2025. Tot die tijd blijft de oranje afgeknotte driehoek verplicht.

Categorie tot en met 40 km per uur:
Een fysieke kentekenplaat op de achterzijde van het voertuig is per direct verplicht voor nieuwe voertuigen, bestaande voertuigen hebben de tijd tot en met 31 december 2021 of tot eerdere inschrijving in het RDW-register.

Categorie vanaf 40 km per uur:
Een fysieke kentekenplaat op de achterzijde van het voertuig is per direct verplicht voor nieuwe voertuigen, bestaande voertuigen hebben de tijd tot en met 31 december 2021 of tot eerdere inschrijving in het RDW-register. In sommige gevallen geldt er een APK-plicht.

Welke kentekenplaat heeft u nodig?

In Nederland wordt dus één kentekenplaat verplicht. De RDW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn in overleg met België en Duitsland over de acceptatie van 1 kentekenplaat aan de achterzijde op Nederlandse voertuigen. Daarnaast zijn verschillende “kleuren” mogelijk:

Gele kentekenplaat
Die is de kentekenplaat die is gekoppeld aan uw kentekencard. U ontvangt een kentekencard na registratie van uw voertuig.

Witte kentekenplaat
Dit is de volgplaat. Het nummer van deze zogenaamde volgplaat moet overeen komen met een kentekenplaat van één van de trekkende voertuigen. Deze is nodig als het kenteken van het trekkende voertuig niet zichtbaar is door een getrokken werktuig/aanhangwagen die niet geregistreerd is en voorzien van kentekenplaat. De rijsnelheid van de hele combinatie is dan max. 25 km per uur.

Oldtimerplaat
De oldtimerplaat is mogelijk als eerste datum toelating voor 01-01-1978 ligt.

Welke voertuigen zijn uitgezonderd?

Van de registratie- en kentekenplicht zijn uitgesloten:

  • Voertuigen die niet harder gaan dan 6 kilometer per uur (bijvoorbeeld hoogwerkers of hefplateaus)
  • Één-assige motorrijtuigen en meeneem- heftrucks
  • Fruittreintjes
  • Asfalteermachines
  • Asfaltfreesmachines
  • Walsen
  • Voertuigen smaller dan 130 centimeter (zoals heftrucks, grasmaaiers, onkruidbestrijders, veegmachines, sneeuwruimers/gladheidsbestrijders, hondenpoepverzamelaars)
  • Voertuigen die niet op de openbare weg komen (Bijvoorbeeld een voertuig op een met slagboom afgesloten terrein waar u zich moet melden om het terrein op te mogen)

Binnen welke termijn is registratie verplicht?

Voertuigen die vóór 1 januari 2021 in gebruik zijn genomen, moeten vóór 31 december 2021 zijn geregistreerd bij de RDW.  Voertuigen die ná 31 december 2020 in gebruik worden genomen, moeten voor de eerste registratie beoordeeld worden bij een keuringsstation van de RDW. Uiteindelijk moeten alle geregistreerde voertuigen met ingang van 1 januari 2025 een kentekenplaat voeren.

Waar vind ik meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het RDW: www.rdw.nl/nieuweregelsvoorlandbouwvoertuigen. Hier kunt u tegelijkertijd ook uw voertuig registreren.

Kenteken ontvangen?

Kenteken ontvangen en is uw voertuig bij ons verzekerd? Geef het ons door.
Dat kan per mail info@ovm.nl of bel ons op telefoonnummer (0545) 483 483.