5 tips voor een geslaagd stookseizoen

Goed en verantwoord stoken in kachel of open haard lijkt eenvoudiger dan het is.

Het stookseizoen is op komst. Het wordt weer tijd om gezellig samen bij de kachel of open haard te zitten. En dat natuurlijk liefst zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk. Met het oog daarop geven we u deze keer een vijftal stooktips.

1. Laat elk jaar uw schoorsteen vegen

Een goed geveegde schoorsteen verkleint de kans op schoorsteenbrand. Laat daarom eens per jaar uw schoorsteen vegen en let erop dat uw schoorsteenveger is aangesloten bij de brancheorganisatie ASPB (aspb.nl). Heeft u een extra risicovolle woning, bijvoorbeeld vanwege een rieten kap, dan is een ASPB-schoorsteenveger voor de verzekering zelfs verplicht. Check bij twijfel uw polis.

2. Stoken zonder rook

Experts zeggen dat de Zwitserse stookmethode zorgt voor het minste rook. Daarbij legt u tijdens het aanmaken van de kachel of open haard het meest brandbare materiaal bovenaan. Zo creëert u direct vanaf het het begin al een vrijwel volledige verbranding. De hoeveelheid schadelijke rook wordt geminimaliseerd, net als de stankoverlast voor de buren. Meer informatie over de Zwitserse stookmethode vindt u op bijvoorbeeld bewuststoken.eu.

3. Zorg voor goede ventilatie

Als er tijdens het stoken niet genoeg verse lucht in de woonkamer komt, kan er onderdruk ontstaan. Dat kan ertoe leiden dat de rook de kamer in komt in plaats van te worden afgevoerd via de schoorsteen. U kunt dit ongewenste effect voorkomen door goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld een bovenlicht op een kier zolang u aan het stoken bent

4. Pas op met langdurig, droog weer

Is er sprake van langdurig droog weer? Bijvoorbeeld tijdens een periode van koude winterdagen met oostenwind? Dan is de kans op brand vele malen groter, vooral voor huizen met een rieten dak. Wij adviseren dan om even niet te stoken.

5. Raadpleeg onze Stookwijzer

De samenwerkende onderlinge verzekeringsmaatschappijen hebben een Stookwijzer samengesteld, met nog veel meer praktische informatie en tips voor het stookseizoen. U kunt deze Stookwijzer hier downloaden.