Schone zonnepanelen geven een beter rendement

Voorjaar betekent meer en langer genieten van de zon. Dat zul je ook terugzien in de opbrengst van je zonnepanelen. Vooral als die zonnepanelen goed schoon zijn. Want vuil vermindert het rendement. Ons advies is om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf. Wel zo veilig en makkelijk. Gebruik in ieder geval geen schuurspons, harde borstel, hogedrukspuit of schoonmaakmiddelen, want daardoor kunnen je zonnepanelen beschadigd raken.

Haal de lente in huis

Zorg ervoor dat de lente ook binnenshuis voelbaar is. Haal bijvoorbeeld bloemen of bloeiende planten in huis. Maak Pasen extra feestelijk met kleurige decoraties (die je ook gewoon zelf kunt maken; op internet zijn genoeg tips te vinden). En vrolijk je sierkussens op met katoenen of linnen slopen in frisse lentekleuren.

Inspecteer platte daken en dakgoten

Vuil op een plat dak of in een dakgoot kan leiden tot verstoppingen, die vervolgens op hun beurt lekkages kunnen veroorzaken. Het begin van het voorjaar is een mooi moment voor een grondige inspectie van de dakbedekking en goten. Maak ze schoon als het nodig is, dat kan veel narigheid schelen.

Reinig je kozijnen

Het is belangrijk om het schilderwerk van je kozijnen goed te controleren en te onderhouden. Geef ze een grondige schoonmaakbeurt, met een zachte vochtige spons en water met een standaard schoonmaakmiddel. Daarmee bevorder je de levensduur van het schilderwerk. Check meteen of het kitwerk nog in goede staat is.

Breng je tuin op orde

Heb je een gazon? Dan is dit hét moment om het te verticuteren, eventueel bij te zaaien en te bemesten. Het vroege voorjaar is ook de beste tijd om planten en struiken te verplanten, klimrozen en klimop terug te snoeien en dorre delen van planten af te knippen.

Zorg voor optimale ventilatie

Vuil in een mechanische ventilatiebox of WTW-unit vermindert de werking en kan bovendien leiden tot meer lawaai. Een schoonmaakbeurt doet wonderen. Neem daarbij ook de ventilatieroosters in je woning mee, voor een extra fris effect.

Check je gevel en schoorsteen

Controleer zowel de bakstenen als het voegwerk in de gevel en schoorsteen goed op scheuren, gaten en poreuze stukken. Goed onderhoud van je gevel en schoorsteen voorkomt vochtproblemen. Check ook of er mos op het metselwerk zit. Kom je problemen tegen en zijn er serieuze reparaties nodig? Overweeg dan een specialist in te schakelen. Voor alle zekerheid.