Een inzittendenverzekering. Wat is dat precies?

Ongeveer € 5,- per maand. Dat kost bij veel autoverzekeraars een inzittendenverzekering. Wij merken dat veel mensen niet precies weten wat het nut van deze verzekering is. Wij leggen het u hier in het kort uit:

Inzittendenverzekering ook voor jouzelf van belang

Bij een inzittendenverzekering verzeker je jezelf én jouw passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, letsel bijvoorbeeld of invaliditeit. Maar ook schade aan de bezittingen van jouw passagiers. Deze verzekeringen bestaan ook voor brommers, scooters en motoren. Maar dan wordt deze verzekering “opzittende verzekering” genoemd.

Schade als gevolg van een ongeval

Door deel te nemen aan het verkeer ontstaat het risico op een ongeval. De inzittenden, inclusief de bestuurder kunnen door het ongeval schade oplopen. Dat kan niet alleen schade zijn aan bezittingen die zij bij zich hadden ten tijde van het ongeval, maar ook schade als gevolg van letsel en blijvende invaliditeit.

De directe medische kosten zullen vaak via de basisverzekering worden vergoed. Anders ligt dit bijvoorbeeld wanneer je tijdens de herstelperiode niet kan werken als ZZP’er of wanneer je blijvend (gedeeltelijk) invalide raakt.

De bestuurder van de auto kan zelf schuldig zijn aan het ongeval, bijvoorbeeld door met een te hoge snelheid een bocht in te gaan, waardoor de auto uit de bocht vliegt. Het ongeval kan ook de schuld van een andere automobilist zijn, bijvoorbeeld omdat deze geen voorrang verleent.

Positie passagier en bestuurder verschillen

Een passagier kan de schade claimen op de WA-verzekering van degene die het ongeval veroorzaakt. Dat kan dus de bestuurder zijn. Of een derde. De bestuurder die zélf het ongeval veroorzaakt en zelf daardoor schade lijdt kan niet terugvallen op een WA-verzekering.

Een voordeel van een inzittendenverzekering, zowel voor de bestuurder als de inzittenden is dat de uitkering sneller plaatsvindt dan via het verhalen op de WA-verzekeraar van de voor het ongeval aansprakelijke partij. Discussies over wie aansprakelijk is voor een ongeval, kunnen heel lang duren.

Twee varianten

Bij een inzittendenverzekering kan je vaak kiezen uit twee varianten. Een verzekering die een vast gemaximeerd bedrag uitkeert (ongevallen inzittenden verzekering) of een vergoeding (tot een maximum) voor de echt geleden schade (schade inzittendenverzekering). In deze laatst genoemde variant kunt u bijvoorbeeld denken aan schade van het niet niet meer kunnen werken of kosten voor huishoudelijke hulp. Begrafeniskosten of een compensatie van het inkomen van de overledene. In de meeste gevallen kan alleen via een schade-inzittendenverzekering de waarde van de spullen die tijdens het ongeval in de auto aanwezig waren (horloges, kleding, tas etc.) verzekerd worden.

Huisdieren

Er zijn in Nederland ongeveer 25 verzekeringsmaatschappijen die een inzittendenverzekering aanbieden. Per aanbieder kunnen de voorwaarden verschillen. Een van die verschillen is bijvoorbeeld de vergoeding voor de schade die door het ongeval aan een huisdier ontstaat. Denk aan de hond die tijdens het ongeval in de auto zit en door het ongeval gewond raakt. Die kosten kunnen fors oplopen. Een aantal verzekeringsmaatschappijen heeft het recht op vergoeding in hun voorwaarden van de inzittendenverzekering opgenomen. Een meerderheid echter niet.

Ook bij het afsluiten van een inzittendenverzekering is ons advies dus belangrijk om te komen tot een goede keuze!