Bewaar jij je contactloze autosleutel wel veilig?

De techniek maakt ons leven gemakkelijker. Midden in de nacht naar je sleutel zoeken: “Zat ie nou in mijn jas of in mijn tas?”, is zo’n ongemak dat de techniek toch maar mooi heeft opgelost met de “contactloze sleutel”. Tsja, maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel.

Contactloos

In Nederland rijden er op dit moment circa een miljoen auto’s rond die op afstand geopend en gestart kunnen worden doordat de eigenaar een vaak fraai vormgegeven item heeft met daarin een zender die als traditionele sleutel fungeert. Heel gemakkelijk. Je komt aanlopen en de auto pikt de zender op en haalt het portier van slot af. Je stapt zo naar binnen en met een druk op de knop start de auto. Gemakkelijk. Zeker.

Sleutel is zender

De auto herkent de sleutel die komt “aanwandelen” doordat deze voortdurend een signaal uitzendt. De auto herkent wel het signaal maar niet in welke jas de sleutel zit! Daarvan wordt in toenemende mate misbruik gemaakt door autodieven. Want wat doet de gemiddelde Nederlander? Die legt bij thuiskomst de autosleutel “op het plankje bij de voordeur”. Het is technisch vrij eenvoudig om het signaal van zo’n sleutel die dicht bij de voordeur ligt van buitenaf “op te pikken” en versterkt door te sturen naar de auto. De auto gaat dan van het slot en de dief kan rustig wegrijden. Heel simpel. Er hoeft niet in de woning ingebroken te worden, want het signaal pak je van buiten de woning op. Ook de auto blijft onbeschadigd. Een voordeel voor de dief!

U kunt zelf iets doen

Veel verzekeraars vergoeden bij diefstal geen schade wanneer er geen sprake is van braaksporen. Dat geeft in de praktijk een probleem. Want bij het “stelen” van het signaal van de contactloze sleutel zijn er geen braaksporen. Heeft u een auto met een contactloze sleutel, dan kunt u wel iets doen om het risico te verminderen. U kunt bijvoorbeeld de sleutel op een andere plaats leggen dan vlak bij de voordeur. Hoe verder van de buitenmuren en ramen verwijderd, hoe zwakker het signaal is voor iemand die buiten staat en hoe moeilijker het dus wordt om dit signaal te gebruiken om door te sturen naar de auto. Ook kunt u de sleutel bewaren in een metalen doosje. Signalen dringen daar meestal niet doorheen.