Veilig op weg naar je wintersportbestemming

Als je op weg gaat naar je wintersportbestemming, wees dan goed voorbereid op winterse weersomstandigheden. Denk er bijvoorbeeld aan dat je winterbanden onder je auto moet hebben als je door Duitsland rijdt. Daarnaast moet je auto ook over een winteruitrusting beschikken.

Winterse omstandigheden

Ook voor Nederlandse auto’s en campers geldt dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland bij winterse omstandigheden. Voor motoren geldt dit niet. Onder winterse omstandigheden verstaan we ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Omdat deze weersomstandigheden ook voor of na het winterseizoen kunnen voorkomen, doe je er verstandig aan het weerbericht goed in de gaten te houden.

Winterbanden met M + S en Alpine-symbool

Naast het keurmerk M + S moeten de banden ook een Alpine-symbool in de vorm van een berg met sneeuwvlokje hebben. Er geldt nog een overgangsperiode tot september 2024 voor oudere winterbanden. Winterbanden die nu worden aangeschaft, moeten al wel voorzien zijn van het Alpine-symbool. Een wettelijk vereiste is dat de profieldiepte van de banden tenminste 1,6 mm moet zijn, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.

Maximumsnelheid

Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet je je als bestuurder aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.

Voorkom een boete

Als je bij winterse omstandigheden zonder winterbanden rijdt, riskeer je een boete. Veroorzaak je bovendien een verkeersopstopping omdat je zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek? Dan kan de boete hoger zijn. Als je een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden zelfs als grove nalatigheid worden gezien.

Sneeuwkettingen en verkeersborden

Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn in bergachtige gebieden bij winterse omstandigheden. Dit staat aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met sneeuwketting staat. In plaats van metalen sneeuwkettingen is het gebruik kunststof sneeuwkettingen of sneeuwsokken ook toegestaan. Als ze maar wel voldoen aan de Europese norm. Staat er geen sneeuwkettingenbord, maar is de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs bedekt? Dan is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken. Ligt er geen sneeuw of ijs op de weg? Dan is het verboden met sneeuwkettingen te rijden omdat het wegdek dan beschadigd kan raken. Monteer de sneeuwkettingen op de aangedreven wielen. En geldt een maximum snelheid van 50 km per uur tijdens het rijden met sneeuwkettingen.

Reisverzekering en verzekering voor Pechhulp

Hoe goed je ook voorbereid bent op je wintersportvakantie, er kan altijd iets onverwachts gebeuren onderweg of ter plaatse. Wij adviseren daarom altijd een reisverzekering af te sluiten. Denk daarbij aan een uitbreiding voor wintersportdekking en een dekking voor pechhulp. Zo weet je zeker dat je snel hulp krijgt en niet voor hoge onverwachte kosten komt te staan. Meer weten? Wij vertellen je er graag meer over.