Groene kaart heet voortaan Internationaal verzekeringsbewijs

Ga je met de auto naar het buitenland? Vergeet dan je internationaal verzekeringsbewijs (IVB) niet. Voorheen ook wel groene kaart genoemd.  Lees hier de meest gestelde vragen over het internationaal verzekeringsbewijs.

Wat is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB)?

Met een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van het IVB. Het IVB wordt afgegeven door de verzekeraar en kan de vorm hebben van een pasje of document. De volgende informatie kun je vinden op het IVB:

  1. Het IVB nummer. Dit heb je nodig bij het invullen van een schadeformulier
  2. Het kenteken van het verzekerde motorrijtuig
  3. De geldigheid van de verzekering (periode)
  4. Het dekkingsgebied (landen) én de landen waar geen dekking is (hier staat een kruisje doorheen)
  5. Vaak staat er ook informatie over hulpverlening op en belangrijke telefoonnummers die je in geval van nood kan bellen

Digitaal of toch printen?

Verzekeraars versturen het internationaal verzekeringsbewijs steeds vaker per e-mail of in een digitale omgeving. Hierdoor kan het misverstand ontstaan dat de digitaal gezonden PDF volstaat als deze digitaal getoond wordt op je telefoon of tablet. Toch is nadrukkelijk bepaald dat er nog steeds moet worden uitgegaan van een geprint exemplaar. Binnen de EU is er geen grenscontrole, maar in geval van een aanrijding moet je wel kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Het beste is om in dit geval een geprinte IVB bij je te hebben.

Moet het IVB groen zijn?

Omdat je een IVB tegenwoordig zelf thuis mag printen ontvang je deze voortaan in het wit. De kleur doet niks af aan de geldigheid van het document. Een wit exemplaar is tegenwoordig dus gewoon geldig.

Heb ik een aparte IVB nodig voor mijn caravan, vouwwagen of andere aanhanger?

Dat hangt af van het gewicht van de aanhanger. Is je caravan, vouwwagen of aanhanger zwaarder dan 750 kg en heeft deze een eigen kenteken?  Dan heb je hier in Nederland en de meeste andere Europese landen geen aparte IVB voor nodig. Er is een uitzondering voor Duitsland, Polen en Spanje. In deze landen moet je wel een tweede IVB voor je caravan bij je hebben. Ook als je op doorreis bent door één van deze landen. De IVB voor je caravan kun je aanvragen bij je autoverzekeraar, niet bij je caravanverzekeraar. De WA-dekking voor de caravan komt namelijk vanuit de autoverzekeraar als de caravan in het verkeer aan de auto is gekoppeld.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!